Gulasz po węgiersku - prosty i sprawdzony przepis

  Jesień obdarza nas deszczem i zimnym wiatrem. W taką aurę warto zjeść coś pysznego i rozgrzewającego. Jedną, ze spełniających te wymagania potraw, jest gulasz węgierski. Zapraszam na prosty i sprawdzony przepis.



  • 500 g łopatki
  • 1 marchew
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 puszka pomidorów
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek
  • papryka słodka, wędzona, chilli
Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju w garnku. Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Dodajemy pieprz, sól i po 1/2 łyżeczki każdej z papryk. Po podsmażeniu zalewamy  mięso bulionem, dodajemy ziele i listek laurowy. Dusimy około 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy pokrojoną marchew, paprykę i pomidory z puszki. Dusimy tak długo, aż mięso będzie miękkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger