Torcik cappuccino z porzeczkami
Och jak pięknie, jakie słonko, jak pogodnie :) W taki cudowny dzień należy dopieścić się jeszcze bardziej:) Na to rozpieszczenie wybrałam dziś torcik cappuccino z czerwonymi porzeczkami.
Ciasto:
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 350 g mąki
Krem:
- 500 ml kremówki
- 3 łyżeczki cukru
- 6 łyżeczek cappuccino
- 150 g porzeczek
- 3 łyżki płatków migdałowych
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia składników. Na dwie blachy wykładamy papier do pieczenia, ciasto dzielimy na dwie połowy i rozsmarowujemy na blachach. Pieczemy 12 minut w 180 stopniach. Gotowe blaty pozostawiamy do ostudzenia.
Śmietanę ubijamy z cukrem i łączymy z cappuccino.
Blaty nasączamy zaparzonym cappuccino, porzeczki obieramy, myjemy i osuszamy, płatki migdałów podsmażamy na suchej patelni.
Na jeden nasączony blat wykładamy 2/3 kremu i wysypujemy połowę porzeczek. Przykrywamy drugim nasączonym blatem, który smarujemy resztą kremu, posypujemy migdałami i porzeczkami. Wkładamy do lodówki, aby schłodzić.
tylko 12 minut pieczemy? :) szybkie ciacho
OdpowiedzUsuńTak, 12 minut każdy blat, ciasto jest cienkie, ja piekłam każdy osobno, bo nie mam dwóch takich samych blach :)
Usuń