Torcik cappuccino z porzeczkami

 Och jak pięknie, jakie słonko, jak pogodnie :) W taki cudowny dzień należy dopieścić się jeszcze bardziej:) Na to rozpieszczenie wybrałam dziś torcik cappuccino z czerwonymi porzeczkami.


Ciasto:
  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 350 g mąki

Krem:
  • 500 ml kremówki
  • 3 łyżeczki cukru
  • 6 łyżeczek cappuccino
  • 150 g porzeczek
  • 3 łyżki płatków migdałowych
 Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia składników. Na dwie blachy wykładamy papier do pieczenia, ciasto dzielimy na dwie połowy i rozsmarowujemy na blachach. Pieczemy 12 minut w 180 stopniach. Gotowe blaty pozostawiamy do ostudzenia.
Śmietanę ubijamy z cukrem i łączymy z cappuccino. 
Blaty nasączamy zaparzonym cappuccino, porzeczki obieramy, myjemy i osuszamy, płatki migdałów podsmażamy na suchej patelni. 
Na jeden nasączony blat wykładamy 2/3 kremu i wysypujemy połowę porzeczek. Przykrywamy drugim nasączonym blatem, który smarujemy resztą kremu, posypujemy migdałami i porzeczkami. Wkładamy do lodówki, aby schłodzić.

2 komentarze:

  1. tylko 12 minut pieczemy? :) szybkie ciacho

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, 12 minut każdy blat, ciasto jest cienkie, ja piekłam każdy osobno, bo nie mam dwóch takich samych blach :)

      Usuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger