Pesto z rukoli

  Rukola przez swój bardzo wyrazisty smak zalicza się do mojego ulubionego zielska :) Wyjątkowo bujnie w tym roku wyrosła w moim ogródku, dlatego postanowiłam zrobić z niej pesto. Z oliwą z oliwek, pestkami słonecznika i czosnkiem wspaniale smakuje.

  • ok. 100 g rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g ziaren słonecznika
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 ml oliwy z oliwek
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i zmiksować. I to wszystko :) Zrobiłam porcję na jeden obiad, ale zamierzam zrobić mały zapas :)

2 komentarze:

  1. U mnie rukoli takze mnóstwo. Ciekawy pomysł z pesto. Czy bez czosnku tez bedzie fajne? Nie bardzo toleruje czosnek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście Aniu może być bez czosnku :)

      Usuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger