Dżem truskawkowy z dodatkiem rabarbaru

    Dżem truskawkowy z dodatkiem rabarbaru to moja ostatnia w tym roku rabarbarowa propozycja :) Bardzo smaczny, lekko kwaskowaty :) Przepis jest prosty. Ten dżem w pełni ukazuje, że truskawki i rabarbar to świetne połączenie.

Dżem truskawkowy z dodatkiem rabarbaru

  • 600 g truskawek
  • 400 g rabarbaru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 400 g cukru
Umyte, odszypułkowane i osuszone truskawki i oczyszczony, pokrojony w plastry rabarbar umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem, mieszamy i pozostawiamy aby puściły sok. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny, zagotowujemy i smażymy, aż sok się zredukuje i dżem uzyska odpowiednią konsystencję. Dżem przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger