Schab z jabłkami

  Niedziela, piękna pogoda, słodkie lenistwo, koniec roku szkolnego w bliskiej perspektywie to wszystko nastraja mnie do wzmożonej pracy kulinarno-rękodzielniczej. Mnóstwo nowości w obu blogowych sferach mojego życia dla Was szykuję :) Dziś smakowitości kulinarne - schab z jabłkami - bardzo urokliwe danie, którym zachwycicie gości :)

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 łyżki oleju rzepakowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku 
  • sól
  • pieprz
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Schab natrzeć czosnkiem i olejem, ponakłuwać widelcem lub patykiem do szaszłyków, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
  • 3 jabłka
  • sok z 1/2 cytryny
Jabłka myjemy, dzielimy na ćwiartki, wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy w grube plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i obsmażamy schab z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy wodą i pieczemy 55 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy mięso, robimy w nim głębokie nacięcia, uważamy żeby nie przekroić. W nacięcia wkładamy plastry jabłek, Mięso umieszczamy w naczyniu, na wierzch wkładamy 2 łyżki masła i pieczemy 30 minut. 

2 komentarze:

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger