Lawasz - chlebek z Armenii

 Lawasz to nic innego jak ormiański chlebek. Ormianie podają go do każdego posiłku. Można zawijać w niego ser, mięso i warzywa. Chlebek jest bardzo suchy i dlatego można przechowywać go bardzo długo. Przed jedzeniem wystarczy namoczyć go wodą i zostawić pod przykryciem na pół godziny. Polecam :)


  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki soli
  • 6 łyżek oleju
  • 200 ml ciepłej wody
 Mąkę mieszamy z solą, dodajemy wodę i olej i wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy z ciasta kulki, przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy na 30 minut. Po tym czasie każdą kulkę rozwałkować na cienki placek. Smażyć na suchej patelni z obu stron. Po usmażeniu skrapiamy wodą i przykrywamy lnianą ściereczką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger