Konfitura z rabarbaru z imbirem

 Witajcie Kochani :) Dziś drugi już, ale nie ostatni, rabarbarowy przepis. Konfitura w sam raz na dzisiejszą pogodę, słodko-kwaśna, lekko szczypiąca w język, rozgrzewająca :) Na dworze pada od rana, wieje zimny wiatr i raczej dziś się na lepsze nie zmieni :) Pogoda sprzyja siedzeniu w domu, ajajaj nie siedzeniu... robieniu przetworów :)

Na 1 kg rabarbaru:
  • 500 g cukru
  • 3 łyżki świeżego, startego imbiru
Oczyszczony, obrany i pokrojony na około 0,5 cm plasterki  rabarbar zasypujemy cukrem, dodajemy imbir, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy, aby puścił sok. Po tym czasie smażymy konfiturę , mieszając co jakiś czas, tak długo aż zgęstnieje. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i dobrze zakręcamy.

1 komentarz:

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger