Hiszpańskie Patatas bravas

  Patatas bravas - danie kuchni hiszpańskiej, to moja propozycja na "Błyskawiczny piątek". Smażone ziemniaki i pikantny sos to danie, które rewelacyjnie smakują do piwa lub wina. Patatas bravas to jedna z najpopularniejszych hiszpańskich tapas, czyli przekąsek. 

  • 400 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • cukier
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na oleju, dodać chilli pomidory, podlać wodą, dodać paprykę, cukier, sól - gotować na wolnym ogniu 20 minut. Po tym czasie ostudzić i zmiksować.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, oprószyć bułką tartą i podsmażyć na oleju. Osączyć nadmiar tłuszczu, wyłożyć na talerze i polać sosem.
Zapraszam wszystkich na Facebookową akcję "Błyskawiczny piątek". 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger