Czosnkowo-szczypiorkowe udka z kurczaka

   Wakacje się zaczęły, pogoda jest "w kratkę", ale nastroje zadowalające. A jak nastroje dobre to, przynajmniej u mnie, objawiają się kuchennymi szaleństwami, a co za tym idzie, dobrym jedzeniem :) Proponuję Wam dziś kawał soczystego, smakowitego udka :) Proszę bardzo, częstujcie się :)

  • 8 pałek z kurczaka lub 4 ćwiartki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki szczypiorku
Masło wymieszać z czosnkiem i szczypiorkiem. Masło wcisnąć pod skórkę na udkach. Z wierzchu doprawić udka solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie włączyć piekarnik na 180 stopni, udka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec około godziny, w trakcie pieczenia kilka razy polać roztopionym masłem. 

2 komentarze:

  1. O mniam! Uwielbiam udka pod każdą postacią. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam czosnek, ale że szczypiorkiem jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger