Syrop z Lilaka

    Lilaki kwitną w maju, cudownie pachną i pięknie wyglądają :) Mają one również niesamowite właściwości lecznicze. Syrop z lilaka jest aromatyczny, można dodawać go do wody, herbaty i deserów. Wzmacnia odporność organizmu, działa przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, przeciwwirusowo i przeciwkaszlowo.



  • 10 kwiatostanów
  • woda
  • sok z 2 cytryn
  • 1 kg cukru
Kwiaty pozbawiamy łodyżek. Zalewamy je gorącą wodą tak, aby dokładnie przykryła kwiaty i dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy pod przykryciem 24 godziny. Odcedzamy kwiaty, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy syrop osiągnie 70 stopni przelewamy go do czystych i wyparzonych butelek lub słoików. Pozostawiamy je pod kocem do ostygnięcia.

5 komentarzy:

  1. Proszę powiedzieć ile użyć wody, bo można w różnej wielkości naczyniu umieścić płatki bzu.1 kg cukru rozpuszczony w różnej ilości "wywaru" da inną intensywność intensywność słodkości.Nie wiem również czy woda może być wrząca i czy należy pasteryzować powstały syrop aby przetrzymał np.do zimy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Woda musi dokładnie zakrywać kwiaty, najlepiej jeśli tak na 1 cm ponad powierzchnią kwiatów. Zalewamy gorącą wodą. To jest syrop więc musimy liczyć się z tym, że jest bardzo słodki :) Nie pasteryzujemy, pozostawiamy pod kocem do ostygnięcia.

      Usuń
  2. Teraz już za późno, bo lilaki już przekwitły ale na drugi rok też zrobię. Dziękuję za te przepisy

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego soku jeszcze nigdy nie próbowałam. Natomiast zamiast tego uwielbiam https://www.herbapol.com.pl/produkty/spozywcze/ice-tea-pl czyli wspaniałą mrożoną herbatę.

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger