Lilaki kwitną w maju, cudownie pachną i pięknie wyglądają :) Mają one również niesamowite właściwości lecznicze. Syrop z lilaka jest aromatyczny, można dodawać go do wody, herbaty i deserów. Wzmacnia odporność organizmu, działa przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, przeciwwirusowo i przeciwkaszlowo.


  • 10 kwiatostanów
  • woda
  • sok z 2 cytryn
  • 1 kg cukru
Kwiaty pozbawiamy łodyżek. Zalewamy je gorącą wodą tak, aby dokładnie przykryła kwiaty i dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy pod przykryciem 24 godziny. Odcedzamy kwiaty, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy syrop osiągnie 70 stopni przelewamy go do czystych i wyparzonych butelek lub słoików. Pozostawiamy je pod kocem do ostygnięcia.

Komentarze

  1. Proszę powiedzieć ile użyć wody, bo można w różnej wielkości naczyniu umieścić płatki bzu.1 kg cukru rozpuszczony w różnej ilości "wywaru" da inną intensywność intensywność słodkości.Nie wiem również czy woda może być wrząca i czy należy pasteryzować powstały syrop aby przetrzymał np.do zimy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Woda musi dokładnie zakrywać kwiaty, najlepiej jeśli tak na 1 cm ponad powierzchnią kwiatów. Zalewamy gorącą wodą. To jest syrop więc musimy liczyć się z tym, że jest bardzo słodki :) Nie pasteryzujemy, pozostawiamy pod kocem do ostygnięcia.

      Usuń
  2. Teraz już za późno, bo lilaki już przekwitły ale na drugi rok też zrobię. Dziękuję za te przepisy

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego soku jeszcze nigdy nie próbowałam. Natomiast zamiast tego uwielbiam https://www.herbapol.com.pl/produkty/spozywcze/ice-tea-pl czyli wspaniałą mrożoną herbatę.

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie jeszcze kwitna lilaki, jutro ide zrywac....

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł :) nigdy takiego nie przygotowywałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kwitnie - to robię .

    OdpowiedzUsuń
  7. wiatm a jak przechowujemy taki syrop czy wtstarczy chłodne miejsce

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ma w spiżarce w domu i daje radę :) pod kocem wszystkie się zassały i ilość cukru jest słuszna, wiec powinny przetrwać :)

      Usuń
  8. Od kilku lat robię syrop lilakowy naprawdę pychota
    Spotkałam przepis z greifrutem muszę wypróbować
    Dobry jest też dżem raczej galaretka na bazie lilakowego syropu
    Ja robię taka galaretkę używając pektyny cytrynowej do zagęszczenia
    Poczytajcie warto zrobić
    Dla mnie to za dużo cukru ja daję mniej
    Jednak jazdy robi co lubi
    Dziękuję za przepis 😁

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy ma znaczenie kolor lilaka?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek