Syrop z Lilaka

    Lilaki kwitną w maju, cudownie pachną i pięknie wyglądają :) Mają one również niesamowite właściwości lecznicze. Syrop z lilaka jest aromatyczny, można dodawać go do wody, herbaty i deserów. Wzmacnia odporność organizmu, działa przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, przeciwwirusowo i przeciwkaszlowo.



  • 10 kwiatostanów
  • woda
  • sok z 2 cytryn
  • 1 kg cukru
Kwiaty pozbawiamy łodyżek. Zalewamy je gorącą wodą tak, aby dokładnie przykryła kwiaty i dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy pod przykryciem 24 godziny. Odcedzamy kwiaty, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy syrop osiągnie 70 stopni przelewamy go do czystych i wyparzonych butelek lub słoików. Pozostawiamy je pod kocem do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger