Słodko-pikantne udka z kurczaka

   Nie ma to jak kawał pysznego mięcha :) Dziś mam dla Was udka i to nie byle jakie - słodko-pikantne :) Są one z rodzaju tych, które nie wymagają nakładu pracy - czyli takie, jakie lubię. Mam nadzieję, ze Wam również posmakują :)

  • 3 ćwiartki z kurczaka lub 6 udek
  • sól
Marynata:
  • 120 ml ciemnego sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka konfitury pomarańczowej
  • 1 papryczka chilli
  • 4 łyżki brązowego 
  • sok z 1/2 cytryny
  • 40 ml oleju rzepakowego
Z mięsa zdejmujemy skórę i nacinamy nożem w kilku miejscach, nacieramy solą i wstawiamy do lodówki. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Mięso wkładamy do marynaty i za pomocą silikonowego pędzelka dokładnie smarujemy. Wstawiamy do lodówki przynajmniej na jedną godzinę. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy marynatą. Pieczemy w 200 stopniach przez około 1 godzinę.

1 komentarz:

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger