Muffiny gruszkowe z sosem i bitą śmietaną

 Żyjecie w ten wietrzny, pochmurny i chłodny majowy weekend? Ja łapię się wszystkiego, co się da, żeby o tym nie myśleć :) Przejrzałam dziś kulinarne wycinki z gazet i znalazłam muffiny z gruszkami. Przepis opublikowany w Oliwii, ale w związku z tym, że to wycinek, nic więcej nie jestem w stanie napisać. Gruszki mam więc czemu nie skorzystać. Skorzystałam i polecam :) wyszły bardzo dobre :)


  • 2 gruszki
  • 30 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
Gruszki umyć, osuszyć, obrać i pokroić na mniejsze cząstki. W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier i gruszki. Gotować 5 minut, odstawić i ostudzić.
  • 5 łyżek migdałów - podpiec na patelni
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
Składniki wymieszać ze sobą w misce.
  • 1/2 szklanki mleka
  • 125 g masła - roztopić i ostudzić
  • 2 jajka
  • Składniki połączyć ze sobą w drugiej misce.
Składniki z obu misek połączyć ze sobą, dodać połowę gruszek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do foremek na muffiny. Wychodzi 12 sztuk. Piec 20 minut w 180 stopniach. Sos z gruszkami zagotować. Podawać z sosem i bitą śmietaną.

2 komentarze:

  1. O mniam ! Zapisuję, uwielbiam gruszki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda :D


    grlfashion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger