Babka na skondensowanym mleku
Witajcie Kochani :) Normalnie "jesień", "listopad" jak nic :( Przez tę straszną pogodę na bank przytyję. Cały dzień leje, chce się jeść i spać :) Masakra :) Na babeczkę mnie więc naszło pulchniutką i smaczniutką. Przepis od cioci - na mleku skondensowanym słodkim, normalnie "miodzio" - polecam na dzisiejszą "jesienną" aurę :)
- 250 g masła
- 100 g cukru
- 200 ml mleka skondensowanego, słodzonego z puszki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 250 g mąki
- szczypta soli
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mleko, proszek do pieczenia, szczyptę soli i dokładnie miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę i jajka i miksujemy. Przekładamy do babkowej formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Babka bardzo szybko się rumieni dlatego po pewnym czasie pieczenie trzeba przykryć ją folią aluminiową.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)