Sernik pomarańczowy z migdałami oblany czekoladą

   Oj jak zimno :) Coś ta wiosna ostatnio nas nie rozpieszcza, ale pachnie nam już długim majowym weekendem :) Patrzmy więc z nadzieją na majową poprawę pogody i zaserwujmy sobie coś na osłodzenie nastroju :) Moja dzisiejsza propozycja to sernik z domową skórką pomarańczową i migdałami.

Sernik pomarańczowy z migdałami oblany czekoladą

  • 1 kg i 250 g tłustego twarogu - 5 kostek
  • 8 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła miękkiego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 4 łyżki skórki pomarańczowej - przepis
  • 1/2 szklanki migdałowych płatków
Oddzielamy białka. Miękkie masło miksujemy z cukrem, dodajemy ser, budyń i żółtka i miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli, mieszamy z ciastem, dodajemy płatki migdałowe i skórkę pomarańczową. Wszystko wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec 45 minut w 180 stopniach. Jak ostygnie oblać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

2 komentarze:

  1. Z chęcią bym zjadła :D

    grlfashion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Co za cudo ! Już miałam nic nie jeść ze względu na późną porę. Ale zrobiłam się głodna widząc Twój sernik :) 💛

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger