Jogurtowe ciasto z brzoskwiniami

 Potrzebujecie czegoś smacznego, słodkiego, wilgotnego, lekkiego i puszystego - mam coś dla Was☺. Proste w przygotowaniu jogurtowe ciasto jest nie tylko pyszne, mniej kaloryczne, ale również dłużej zachowuje świeżość. Możecie użyć do niego owoców, których dusza zapragnie. Zapraszam.

  • 500 g mąki
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • sok z limonki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g oleju - może być roztopione masło
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • puszcza brzoskwiń - mogą być inne sezonowe owoce, z puszki lub mrożone
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę, stopniowo dodajemy sok z limonki, olej i jogurt - dokładnie miksujemy. Mąkę przesiewamy z sodą, wsypujemy do ciasta i delikatnie łączymy mieszając łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na nią wykładamy ciasto, układamy brzoskwinie i pieczemy 50 minut w 170 stopniach. Sprawdzamy patyczkiem, wyjmujemy z piekarnika, studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie ciasta. Zdecydowanie jedne z moich ulubionych! :)

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger