Zupa neapolitańska

 Na dworze zimno, przenikliwy wiatr, z domu nie chce się nosa wytknąć :) To dobry czas na bardzo sycącą, kremową, wyjątkowo smaczną i aromatyczną neapolitańską zupę. Ta serowa, smaczna zupa z warzywami, makaronem i klopsikami to moja propozycja na dzisiejszy obiad :)


  • 2 litry warzywnego bulionu ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera i biała część pora).
  • 1/2 kg mielonego mięsa
  • 3 serki topione śmietankowe lub 150 g żółtego startego sera
  • pieprz
  • sól
  • tymianek
  • koperek 
  • makaron nitki
Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz i dokładnie wyrabiamy. Formujemy z niego małe klopsiki i wrzucamy do gotującego się wywaru, gotujemy chwilę. Wrzucamy do zupy serki topione, zmniejszamy gaz i gotujemy zupę tak długo aż serki się rozpuszczą - co jakiś czas mieszamy. Doprawiamy zupę tymiankiem, solą i pieprzem, podajemy z makaronem i koperkiem. Można oczywiście dodatkowo "zaklepać" mąką i śmietaną. ale dla mnie to już za dużo szczęścia :)

5 komentarzy:

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger