Sernik z wiśniami

 Serniczek smaczniutki, bardzo puszysty dziś Wam polecam :) Niektórzy twierdzą, że jakiekolwiek dodatki profanują sernik, ale ja jak to ja lubię eksperymentować. Dzisiaj serniczek na kakaowym spodzie z wiśniami i na dodatek z serka naturalnego - polecam :)


Kakaowy spód:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zimne masło należy posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, zagnieść szybko tylko po to, aby się połączyły składniki, owinąć folią spożywczą i wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Po tym czasie zagnieść i wylepić nim spód blachy.  Piec 10 minut w 180 stopni.
  • Serek naturalny 1 kg w wiaderku - u mnie Vitello z Biedronki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę łączymy z kaszą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do serka i dokładnie mieszamy. W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem dodajemy serek cały czas ucierając. Masę wyłożyć na kakaowy spód i piec w 170 stopniach 1 godzinę. 
  • opakowanie mrożonych wiśni
  • 2 galaretki wiśniowe
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Na upieczony, zimny sernik wykładamy wiśnie i zalewamy zimną, tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki.

5 komentarzy:

  1. Jak ja lubię serniki! Wszystkie!
    Narobiłaś mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham serniki! Tylko to maja dieta... :(

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja jestem z tych, którzy lubią serniki z lekkimi dodatkami. Ciasto bardzo fajne :)

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger