Pieczone żeberka z limonkowym sosem

  Nie ma to jak kawał smakowitego mięska - wiem, że się powtarzam, ale my mięsożercy tak już mamy :) Wspaniałe, smakowite, soczyste i mięciutkie żeberka to rozkosz dla podniebienia dla wszystkich smakoszy i co najważniejsze - nie napracujecie się przy nich :) Doskonale smakują zarówno z pieczywem, jak i ziemniakami.


  • 2 pasy żeberek
Na marynatę: 
  • 250 ml ketchupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z chilli (lub sama papryczka, wystarczy ją posiekać i dodać 1 łyżkę oliwy)
  • 1 płaską łyżeczkę soli 
  • 1/2 płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu
Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać, dodać resztę składników na marynatę i dokładnie wymieszać. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Żeberka podzielić na mniejsze części, pokryć obie strony grubą warstwą marynaty, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec do odpowiedniej miękkości (około 1,5 - 2 godziny).

Sos:
  • 2 cebule dymki
  • 100 ml oliwy 
  • sok i skórka z 1 limonki
  • 1 łyżka miodu
Dymkę pokroić, wymieszać ze skórką, sokiem z limonki, miodem i oliwą. Upieczone żeberka podawać z sosem.

2 komentarze:

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger