Bigos z pieczarkami, boczkiem i polędwiczką

  Witajcie Kochani w Nowym Roku. Taką krótką przerwę zrobiłam sobie w blogowaniu poświąteczno-noworoczną :) Kiedy brzuszki odpoczną już po świątecznym obżarstwie chce się znów czegoś pysznego, a w dzisiejszy mróz pożywnego i gorącego. W związku z tym bigosik smakowity Kochani Wam polecam :)

  • biała kapusta
  • 1 cebula
  • 400 g polędwiczki
  • 300 g boczku
  • 200 g pieczarek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
Kapustę poszatkować, pokrojoną cebulę zeszklić w dużym garnku na 3 łyżkach oleju rzepakowego polędwiczki oraz boczek boczek i podsmażać przez około 5 minut. Po tym czasie dodać pokrojone pieczarki i dusić około 3 minut, dodać poszatkowaną kapustę, liść laurowy, ziele angielskie, podlać wodą i dusić na wolnym ogniu. Od czasu do czasu przemieszać i w razie potrzeby podlewać wodą. Doprawić solą i pieprzem, na koniec dodać posiekany koperek.

2 komentarze:

  1. Ojej ale smaka mi zrobiłaś! Kocham pieczarki i często robię podobny bigos :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A bez koperku można? ;) A poważniej.. ja bigosu po świętach mam po uszy, nieprędko się na jakiś skuszę. :D

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger