Mięsne kulki z ryżem

  Mięsne kulki to propozycja i ulubione smaki Pauliny Stępień z bloga Kotlet TV, który - mam nadzieję, jest Wam znany. Jeśli jednak nie, to koniecznie zawitajcie do tej krainy cudownych smaków i niesamowitych przepisów. Kulki z ryżem to bardzo prosty sposób na przygotowanie smakowitego dania bez większego wysiłku.

  • 200 g ryżu
  • 500 g mielonego mięsa
  • cebula
  • por
  • marchew
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki chilli
Cebulę drobno siekamy, dodajemy do mielonego mięsa, doprawiamy solą, słodką papryką i pieprzem. Mięso dokładnie mieszamy i formujemy kulki wielkości włoskiego orzecha. Do naczynia żaroodpornego na dno wsypujemy suchy ryż, na niego pokrojoną w półplasterki marchewkę i krążki pora. Na warzywach układamy mięsne kulki. W rondelku roztapiamy 2 łyżki masła dodajemy wodę, sól, kurkumę, chilli, pieprz i dokładnie mieszamy. Zalewamy nim ryż, warzywa i mięso. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Smakowite :)

3 komentarze:

  1. Lubię dania przygotowywane w jednym naczyniu. Fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę próbować, troszkę inaczej niz zwykle robię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś robiłam coś takiego! Przepyszne danie!

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger