Gruszkowo-jabłkowa krucha tarta z kruszonką

  Smakowita tarta do kawy to strzał w jesienną dziesiątkę :) Jabłka, gruszki i cynamonowa nuta to smaki oraz zapachy, które kojarzą się nam z tą, niestety w tym roku wyjątkowo ponurą, pochmurną i smętną porą roku. Zapraszam Was dziś na smakowite kruche, pachnące i cudowne w smaku ciasto.


  • 225 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
Masło posiekać z mąką, dodać jajko, szczyptę soli, cukier i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
  • ok. 350 g kwaskowych jabłek
  • ok. 350 g gruszek
  • 75 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • łyżeczka cynamonu
Owoce obrać, pokroić na cząstki, wymieszać z cukrem i cynamonem, skropić sokiem z cytryny. 
  • 100 g mąki
  • 60 g cukru
  • szczypta cynamonu
  • 70 g masła
Z podanych składników zagnieść kruszonką.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną formę na tartę, uformować 2 cm brzeg. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na ciasto wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Piec 40 minut. Ostudzić.

3 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na połączenie jabłek i gruszek. Ja to połączenie bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie bardzo przepadam za łączeniem jabłka z gruszką w ciastach, sama nie wiem czemu. Ale to wygląda smakowicie!!

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger