Surówka gruszkowo-marchewkowa

 Zaczyna się czas przeziębień dlatego warto zadbać o odporność swojego organizmu. W tym jesiennym czasie zwróćcie uwagę na to co jecie, starajcie się dostarczyć organizmowi mnóstwo witamin, kwas foliowy i omega-3. Moja dzisiejsza propozycja dla Was to surówka gruszkowo-marchewkowa - smaczna i zdrowa.


  • 2 gruszki
  • 2 marchewki
  • 1/2 cytryny
  • 6 łyżek oleju lnianego
  • 1 łyżka miodu
  • sól 
  • pieprz
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 50 g orzechów włoskich
Marchewki obrać i obieraczką szczelinową pokroić na cienkie długie paski. Gruszki umyć, przykroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić gruszki wzdłuż, w cienkie plasterki, dodać do marchewek i delikatnie wymieszać. Wymieszać ze sobą olej, miód, sok z 1/2 cytryny, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Powstałym sosem polać marchewki z gruszkami, delikatnie wymieszać, posypać uprażonymi, posiekanymi orzechami.

6 komentarzy:

  1. Justynko, bardzo ciekawa surówka, muszę koniecznie wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa propozycja słodkości i ziół prowansalskich :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa jestem smaku! Wyglada apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda słodko... ciekawe połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszna , zdrowa i chrupiąca surówka :)

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger