Kruche ze śliwkami, kruszonką i piernikową nutą

  Mam dziś dla Was ciacho na powitanie jesieni: śliwki, kruszonka i przyprawa piernikowa - mniam :) Bardzo zachęcam wszystkich do zrobienia domowej przyprawy piernikowej - link tutaj. Jesienią i zimą jest wszechobecna w moim domu, ten aromat działa rozgrzewająco i kojąco na stargane nerwy - wypróbujcie do kawy - zachęcam :) A teraz wracamy do ciacha :)


  • 200 g masła 
  • 2, 5 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i siekamy z masłem. Dodajemy żółtka, cukier, zagniatamy na gładkie ciasto, wkładamy do woreczka i umieszczamy w lodówce na 30 minut. 
  • 750 g śliwek
Śliwki myjemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki.
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru
Ubijamy na sztywno

Kruszonka:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
Zagniatamy kruszonkę

Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy, wykładamy nim spód blachy zabezpieczonej papierem do pieczenia i ok. 1,5 cm brzeg. Na ciasto ciasno wykładamy śliwki, skórką do dołu, lekko je dociskając. Na śliwki wykładamy pianę z białek i kruszonkę. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach.


Posypujemy przez sitko 1 czubatą łyżką cukru wymieszaną z 1 łyżeczką piernikowej przyprawy.

4 komentarze:

  1. Ja dzisiaj zajadam piernika, ale u ciebie ciasto pachnie piernikowo i w dodatku jest z owocami. No pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super! Smakuje pewnie jeszcze lepiej. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Och chodzi za mną takie ciacho, pycha!

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger