Gruszki ze śliwkami pod kruszonką

 Z okazji "Błyskawicznego piątku" mam dla Was smaczny jesienny deserek. Można go zrobić w kokilkach, można również zapiec w większym żaroodpornym naczyniu. Bardzo aromatyczny, z cynamonową nutką posmakuje każdemu. Zapraszam Was serdecznie na akcję "Błyskawiczny piątek" na FB.


  • 1/2 kg gruszek
  • 1/2 kg śliwek
  • laska wanilii
Kruszonka:
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 300 g mąki
  • szczypta soli
Do posypania:
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu


Zagnieść kruszonkę. Gruszki obrać ze skórki i pokroić w plastry, śliwki wypestkować. Miąższem z laski wanilii posmarować gruszki. Gruszki i śliwki rozłożyć na dnie kokilek lub naczynia żaroodpornego, posypać kruszonką. Zapiekać 40 minut w 180 stopniach.


Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem z cynamonem i podawać. Zapraszam na FB :)

7 komentarzy:

  1. Cudowny pomysł na jesienny wieczór, u mnie za to bułeczki z malinami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Byłam u Celi pyszności przychodzę do Ciebie pyszności :)
    miejcie litość dziewczyny ;)
    Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  3. Kruszonka to moja pieta achillesowa. Mało kiedy mi wychodzi.. :( Zawsze za mało/za dużo czegoś dodam i nie jest taka jak być powinna/ :(

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger