Bogracz

  Bogracz to węgierskie, mięsne danie w którym zakochałam się po same uszy :) To prawdziwy kulinarny majstersztyk, a dla mięsożerców rozkosz dla ich wyjątkowego podniebienia :) Danie - palce lizać :)

węgierskie, mięsne danie
  • 500 g mięsa wołowego na gulasz
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka pomidorów w puszce
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 3 łyżki mąki
  • woda
  • sól i pieprz
Na oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać pokrojone w kostkę mięso i smażyć na złoty kolor, dodać pokrojony czosnek, słodką paprykę, chilli i kminek - dokładnie wymieszać i podsmażyć. Zalać litrem gorącej wody i gotować 60 minut. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i czerwoną paprykę oraz pomidory z puszki - gotować do miękkości. Z mąki i wody zagnieść zacierkę, dodać do dania i gotować, aby zacierka zmiękła. Doprawić solą i pieprzem.

4 komentarze:

  1. narobiłaś mi smaku na takie jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmmmm wygląda pysznie! zapisuję przepis i jutro działam
    ale mi smaka narobiłaś
    PoZdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Jej! Super danie szczególnie, że duzo chilli!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam. Konkretne i zrobić dzień wcześniej można :)

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger