Domowy tarty chrzan

  Chrzan towarzyszy nam praktycznie każdego dnia, nie tylko z okazji Wielkanocy. Ten domowy to 100 % chrzanu w chrzanie :) Przyrządzenie go nie jest rzeczą trudną, a roboty kuchenne odbierają nam okazję do wylewania morza łez :) Róbcie chrzan, jedzcie go, przyrządzajcie na jego bazie sosy i dipy, bo jest bardzo zdrowy.


  • 500 g chrzanu
  • wrzątek - około 120 ml
  • cukier - około czubatej łyżeczki
  • sól - 1/2 płaskiej łyżeczki
  • sok z 1 cytryny
  • gęsta śmietana - 1 łyżka
Korzeń chrzanu obieramy, wkładamy do woreczka foliowego i umieszczamy na jedną godzinę w zamrażalce. Po tym czasie trzemy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z funkcją tarcia na drobnych oczkach. Chrzan przekładamy do miski, w drugiej przygotowujemy wrzątek z cukrem, solą i sokiem z cytryny, przelewamy do chrzanu, dokładnie mieszamy. Zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia. Przekładamy do małych słoiczków. Ja nie dodaję śmietany do całego chrzanu. Dodaję tylko do słoiczka przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji.

8 komentarzy:

  1. średnio lubię chrzan :) zawsze mam wrażenie, że zionę nim przez nos ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam chrzan pod każda postacią! TYlko trzeć go nie znoszę! Jak już pisałam na instagramie.. płacz płacz i jeszcze raz płacz! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można weykorzystać cuda kuchennej techniki - robot kuchenny, ta sama konsystencja a bez płaczu ;)

      Usuń
  3. Taki domowy smakuje znacznie lepiej niż kupny :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak a co najważniejsze mamy 100% chrzanu w chrzanie ;)

      Usuń
  4. Tak pyszny jest ale ostry piorun :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy odrobinka, żeby dokładnie przeciść drogi oddechowe :)

      Usuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger