Lekki szparagowy chłodnik

   Szparagowy czas się zaczął co nas bardzo cieszy :) Dziś z okazji "Błyskawicznych piątków" Pragnę Was zaprosić na chłodnik ze szparagów. Prosty, szybki w przygotowaniu a do tego smaczny. Myślę, ze szparagowi smakosze będą zadowoleni.




  • pęczek białych szparagów
  • 0,5 litra warzywnego bulionu
  • biała część pora
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • koperek

Odciąć zdrewniałe końce szparagów i pokroić na mniejsze części. Pora pokroić drobno. Szparagi i pora podsmażyć w garnku na maśle, aż się zeszklą, wlać bulion gotować 10 minut. Wyjąć części z główkami i odłożyć do dekoracji, resztę zblendować. Przetrzeć zupę przez sito, zostawić do ostygnięcia, doprawić solą i pieprzem podawać z kawałkiem szparaga i koperkiem. Smacznego :)

14 komentarzy:

  1. Pyszna zupka. Z chęcią bym dzisiaj taką sobie zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Kochana pyszna i co najważniejsze szybko się robi ;)

      Usuń
  2. Zrobię na niedzielę, właśnie kupiłam szparagi a moja gotowana od lat troszkę już się znudziła, trzeba mi czegoś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że moja propozycja będzie miłą odmianą ;)

      Usuń
  3. A żeście się uwzięły na te szparagi :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Chłodnika ze szparagów jeszcze nie próbowałam. Przepis bardzo zachęca do natychmiastowego udania się po szparagowe zakupy ;) Rzeczywiście szybka zupka, idealna na Błyskawiczny Piątek!

    OdpowiedzUsuń
  5. chłodniki uwielbiam, ale szparagowego jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nic straconego, zawsze może być pierwszy raz :)

      Usuń
  6. A ja dziś ugotowałam zupkę krem, z zielonych szparagów i to z mojej mini plantacji:) Też pyszna/
    Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, Ty masz swoją plantację - zazdroszczę ;)

      Usuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger