Domowe batoniki sezamowe

  Batoniki sezamowe to rozkosz dla podniebienia, a dla mnie dodatkowo smak dzieciństwa :) W czasach, w których słodycze były na kartki dziadek zawsze miał zapas sezamków, którymi mnie obdarowywał. Postanowiłam zrobić domowej roboty, słodkie, pachnące miodem batoniki sezamowe.

  • 125 g cukru trzcinowego
  • 15 g masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 200 g sezamu
  • 125 g miodu płynnego
  • 50 g migdałowych płatków 
  • olej
Do garnka z grubym dnem wrzucamy cukier, miód, masło i sok z cytryny - cały czas mieszamy. Kiedy cukier się rozpuści i składniki się połączą dodajemy migdały i sezam i gotujemy około 10 minut - cały czas powoli mieszając. Przygotowujemy blaszkę kwadratową wyłożoną pergaminem oraz łopatkę i nóż posmarowane olejem. Po 10 minutach powstałą masę szybko wylewamy na blaszkę i wyrównujemy nożem oraz łopatką posmarowaną olejem. Odstawiamy na 10 minut do przestygnięcia i jeszcze ciepłą masę kroimy ostrym, natłuszczonym nożem na prostokąty. Teraz należy pozostawić batoniki do całkowitego ostygnięcia. I  gotowe :)



8 komentarzy:

  1. Uwielbiam sezamki. Dzieki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma sprawy Kasiu, proszę bardzo :)

      Usuń
  2. Nigdy nie mogę oprzeć się sezamowi :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak mam, to wspomienie dzieciństwa ...

      Usuń
  3. Ja też bardzo lubiłam i lubię sezamki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taka Elu dozgonna miłość do sezamków :)

      Usuń
  4. Uwielbiam sezamki! Muszę ten przepis wypróbować. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma sprawy, dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam ;)

      Usuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger