Łopatka na kanapki to jest to :)

 W myśl tego, że lubię wiedzieć co jem, postanowiłam całkowicie zrezygnować z wędlin kupowanych w sklepach i sama przygotowywać wspaniałe, domowe, mięsne wyroby. Są one nie tylko o wiele smaczniejsze, ale również zdrowsze. Dziś zapraszam na przepyszną łopatkę :)

  • 1 kg łopatki
  • rękaw do pieczenia
Marynata:
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki majeranku
  • 4 ziarna ziela angielskiego 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
Mięso umyć i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę, ziele i liść utłuc w moździerzu. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać ze sobą. Marynatą dokładnie natrzeć mięso i obwiązać bawełnianym sznurkiem. Wstawić do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie włożyć mięso do rękawa, spiąć klipsami i nakłuć rękaw wykałaczką w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Po tym czasie rozciąć rękaw i piec do zarumienienia przez około 15 minut. Teraz wystarczy tylko łopatkę schłodzić i można się cieszyć pysznym, aromatycznym mięsem.

6 komentarzy:

  1. Kurcze, może spróbuję?
    To nie wygląda na bardzo trudne...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robota żadna a doznania smakowe gwarantowane :)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie domowe mięska na kanapki! Pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. poproszę dostarczyć do nas do domku na kolację ;)

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger