Drożdżówka z serem i kokosową skorupką
Jest piątkowy wieczór, siedzę z kieliszkiem czerwonego wytrawnego i "wgapiam" się w Bonda, aż tu nagle olśnienie - mam dla Was przepis na pyszną drożdżówkę :) W tej sytuacji zarówno wytrawne, jak i Bond, schodzą na drugi plan :) Jutro sobota więc może komuś przepis się przyda - polecam - pyszności :)
- 500 g mąki pszennej
- 500 g mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- szczypta soli
- 1 jajko
- olejek waniliowy
Drożdże rozetrzeć z 1/4 szklanki
ciepłego mleka, łyżką cukru, łyżką przesianej mąki - odstawić do
wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać do miski. Masło roztopić, jajka utrzeć z cukrem, mleko podgrzać. Do mąki dodać masę jajeczną, rozczyn
drożdżowy, masło, mleko, szczyptę soli. Wyrabiać ciasto tak długo aż będzie odchodzić
od rąk. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto
musi podwoić swoją objętość.
Masa serowa:
- 250 g białego sera półtłustego
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
Ser dokładnie rozgniatamy z żółtkiem i cukrem.
Polewa "skorupka" kokosowa:
- 50 g kokosu
- 50 g masła
- 2 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżki cukru
Na niewielkim ogniu podgrzewamy wszystkie składniki polewy.
Przygotować blaszkę - wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto po wyrośnięciu podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na kształt blaszki. Pierwszą wyłożyć dno blachy, wysmarować masą serową, przykryć drugą częścią ciasta i polać kokosem. Piec przez 50 minut w temperaturze 170 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)