Domowy zakwas na biały barszcz
Biały barszcz i żurek najlepiej smakują na domowym zakwasie. Przygotowanie zakwasu jest dziecinnie proste, a doznania smakowe niesamowite. Zachęcam wszystkich do własnoręcznego przygotowania. Zakwas na żur i biały barszcz różnią się przede wszystkim mąką z której są przygotowane. To co je różni to również smak - barszcz jest łagodniejszy i bardziej kremowy.
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 litr letniej wody
- 3 ząbki czosnku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 małe listki laurowe
- garść majeranku
Wodę przegotowujemy i odstawiamy do przestygnięcia - musi być letnia. Do słoja lub kamionki wsypujemy mąkę i przyprawy oraz dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wlewamy wodę i bardzo dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Przykrywamy kilkakrotnie złożoną gazą lub lnianą ściereczką - obwiązujemy sznurkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po kilku dniach (od 3 do 5) zakwas jest gotowy, ma wtedy bardzo przyjemny zapach i kwaskowaty smak.
Och i tego szukalam, u Ciebie Justynko zawsze znajde to czego szukam 😀
OdpowiedzUsuńJa nie przepadam za zupą czosnkową. Czosnek używam, ale w niewielkiej ilości.
OdpowiedzUsuńŻyczę radosnych Swiat, dużo uśmiechu i pozytywnych myśli.
Pozdrawiam serdecznie.