Babka drożdżowa
Tradycyjna drożdżowa babka jest uważana za bardzo kapryśną, ponieważ wymaga czasu, cierpliwości i ciepła - to zupełnie tak jak każda z nas :) Jeśli zapewnisz jej to - odwzajemni się cudownym smakiem, lekkością i pulchnością.
- 50 g drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- jajko
- 6 żółtek
- szczypta soli
- 125 g masła
- 3 i 1/2 szklanki mąki
- garść rodzynek
Drożdże rozetrzeć z 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru, łyżką przesianej mąki - odstawić do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać do miski. Masło roztopić, jajka i żółtka utrzeć z cukrem, mleko podgrzać. Do mąki dodać masę jajeczną, rozczyn drożdżowy, masło, mleko, szczyptę soli - do ciasta można dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową. Wyrabiać ciasto tak długo aż będzie odchodzić od rąk. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Dużą formę babkową wysmarować miękkim masłem i posypać mąką. Ciasto ponownie zagnieść i odstawić na wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec 35 minut, zrobić test patyczka :) Babkę po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać czekoladą.
Ależ Justynko smacznie się prezentuje Twoja baba,też mam w planach zrobić na święta
OdpowiedzUsuńCudowna baba. Kawałek takiego ciasta, szklanka kakao i nic więcej nie potrzebuję :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie ;) z chęcią przetestuję przepis.
OdpowiedzUsuń