Tajski sos do drobiu

  Po dłuższej przerwie pragnę Was uraczyć przepysznym tajskim sosem do drobiu. Wystarczy tylko upiec kurczaka i zrobić sos, by cieszyć się niepowtarzalnym, bardzo wyrazistym smakiem. Sos jest na bazie masła orzechowego, ubogacony chilli, imbirem, podkreślony sokiem z limonki, sosem sojowym i miodem. Wyjątkowy smak dla wyjątkowych smakoszy :) 

  • 3 czubate łyżki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • kawałek świeżo startego imbiru (ok 3 cm)
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki chilli
Masło orzechowe rozprowadzić z ciepłą wodą. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać ze sobą. Jeśli ktoś lubi bardziej pikantne można dodać więcej chilli. Sos mam już gotowy. Wystarczy upiec kurczaka - u mnie pałki. Mięso można obtoczyć w sosie lub, tak jak ja preferuję, podawać osobno i maczać.


1 komentarz:

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger