Śledzie z cebulką, ogórkiem i papryczką piri piri
Uwielbiam śledzie na ostro :) W Biedronkowej promocji zakupiłam kilka słoiczków papryczki piri piri w zlewie i postanowiłam dodać ją również do śledzi. Smaczne, smaczne :) A przepis tak w temacie dziś rozpoczętego Wielkiego Postu. Śledziki polecam wszystkim, którzy są śledziowymi smakoszami, "na bank" się rozsmakują.
- 3 filety typu matias
- duża cebula
- 2 ogórki kiszone
- 4 papryczki piri piri
Filety śledziowe wypłukać i wymoczyć w zimnej wodzie. Cebulę obrań pokroić w kostkę i przelać na sitku wrzącą wodą. Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę. Papryczki pokroić drobno. Filety śledziowe pokroić w mniejsze kawałki. W słoiku przekładamy warstwami: śledzia, cebulę, ogórki, papryczkę - do wyczerpania składników. Zalewamy olejem rzepakowym i odstawiamy na dobę do lodówki.
Uwielbiam śledziki, a na ostro to już w ogóle wciągam równo ;-)
OdpowiedzUsuńLubie śledzie :D także przepis przydatny :D
OdpowiedzUsuńgrlfashion.blogspot.com
Wypróbuję ten przepis na pewno. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam śledzie w oleju z cebulką albo w śmietanie z koperkiem:) Na ostro jeszcze nie jadłam ale na pewno spróbuję:)
OdpowiedzUsuńale apetycznie wygląda,muszę spróbować-uwielbiam śledzie
OdpowiedzUsuńKocham śledzie! Ciekawy przepis, lubię dania na ostro. Może spróbuję, bo dziś właśnie zakupiłam śledzie. Ale nie mam papryczek? Jutro kupię, jak będą .
OdpowiedzUsuń