Cannelloni z mięsem i pieczarkami w sosie pomidorowym

 Cannelloni to po prostu  "duże rury" - pyszna, sycąca, niestety kaloryczna włoska potrawa:) Ten rodzaj makaronu służy do napełniania farszem i zapiekania w sosie z dodatkiem sera. Cannelloni można przyrządzać w wersji z mielonym mięsem, ale również wegetariańskiej z warzywami i serami. Ja mam dziś dla Was bardzo tradycyjne i mam nadzieję, że Wam zasmakuje.


 Przygotowujemy:
  • 12 rurek cannelloni
  • 500 g mięsa mielonego
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebulę
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczkę tymianku
  • 2 papryczki piri piri
  • 1 puszkę pomidorów krojonych
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżeczkę oregano
  • 80g startego żółtego sera
  • oliwa
  • bazylia  
Pieczarki należy oczyścić i pokroić w małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.Na patelnię wlać łyżkę oliwy, podgrzać i zeszklić cebulę. Dodać pokrojone pieczarki i dusić na małym ogniu, aż stracą wodę :) Na drugiej, dużej patelni podsmażyć mięso mielone. Do mięsa dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem oraz dodać puszkę pomidorów. Farsz dusić do momentu rozpadnięcia pomidorów i wyparowania nadmiaru wody - farsz musi być gęsty. Przygotować naczynie do zapiekania. Cannelloni napełnić farszem i ściśle ułożyć w naczyniu.

Do przecieru pomidorowego dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, oregano, sól i pieprz - dokładnie mieszamy. Sosem polewamy cannelloni aby dokładnie zakryć każdą rurkę. Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy 25 minut. Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy startym serem i wkładamy na 15 minut. Przed podaniem dekorujemy bazylią. Smacznego :)


1 komentarz:

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger