Przychodzę dziś do wszystkich mięsożerców, właścicieli szczególnie wysublimowanych podniebień oraz poszukiwaczy niezapomnianych doznań kulinarnych. Jak ja lubię takie domowe "wytwory-przetwory". Nie będę ukrywać, że potrzeba trochę "zachodu" żeby takie cudo wyczarować, ale powiem krótko: "WARTO" :) Wykonanie takiego pasztetu, niesie ze sobą niestety, daleko idące skutki, których musicie być świadomi :) Otóż wiedzcie, że już nigdy więcej nie zakupicie gotowca w sklepie :) 

przepis na pasztet

  • 1 kg łopatki
  • 1 pierś z kurczaka
  • 300 g wątróbki
  • 300 g podgardla
  • 2 l wody
  • ziele angielskie
  • jałowiec
  • liście laurowe
  • 4 jajka
  • 100 g suszonej żurawiny
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz 
Mięso pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego i 4 owoce jałowca. Gotować około 2 godzin - mięso musi być bardzo miękkie. W drugim garnku ugotować wątróbkę, od zagotowania wystarczy 5 minut. Mięso odcedzić, wywar z wątróbki wylać, z mięsa zachować. Poczekać, aż całkowicie ostygną i zmielić dwukrotnie. Do mięsa dodać 4 żółtka, 1/2 łyżeczkę gałki, 1 łyżkę majeranku, żurawinę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, podlać wywarem. Dokładnie wyrobić, dodać pianę ubitą z 4 białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do "keksówek" wyłożonych papierem do pieczenia. Ugnieść. Piec w 190 st przez 1,5 godziny.

Komentarze

  1. Tak to apetycznie wygląda ale ja chyba nie umiałabym zrobić.
    Dotychczas zajadałam się pasztetem mojej mamy ale sama nigdy
    nie próbowałam zrobić. Jesteś mistrzynią. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, oj tam... Zaeaz mistrzynią - ja lubię dibrze zjeść i wiedzieć co jem ;) nie potrzeba umięjętności tylko czasu. Próbuj ;)

      Usuń
  2. mmm smakowicie wygląda no i się wie co się je
    nigdy nie robiłam swojego pasztetu muszę spisać Twój przepis :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie wygląda ;D
    grlfashion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio, dokładnie rok, nie jadam mięsa i wędlin. Ale w domu mam mięsożerców lubiących pasztety. Ja piękłam ze śliwką, spróbuję z żurawiną:)
    Buziak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podziwiam Aniu, ja jestem WIELKIM mięsożercą ;) w takim razie ja spróbuję ze śliwką ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek