Domowy pasztet

 Świąteczny zgiełk ucichł na chwilę, a myśli krążą już wokół Sylwestra i Nowego Roku :) Po wszystkich słodkościach przyszła ochota na coś mięsnego i bardzo pysznego. Polecam Wam przepyszny, domowej roboty pasztet, w sam raz na przepyszne powitanie Nowego Roku :)

  • 1 kg podgardla
  • 1/2 kg łopatki
  • 1,20 kg wątróbki
  • 3 cebule
  • 2 jajka
  • majeranek sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowujemy dwa garnki. W jednym gotujemy wątróbkę, w drugim pozostałe mięso z cebulą, liściem laurowym, zielem i pieprzem. Mięso gotujemy tak długo, żeby zaczęło się rozpadać. Po ugotowaniu przecedzamy i wywar zostawiamy. Wszystko dwa razy mielimy, dodajemy przyprawy i jajka, dokładnie wyrabiamy, jeśli jest suche dodajemy trochę wywaru. Pieczemy godzinę w foremce, w 190 stopniach.

4 komentarze:

  1. Najlepszy!!!! Pyszności Justyś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie:) jeszcze mi się nie zdarzyło robić pasztet:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Moze byc ale wole galat:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. hmmm kiedys nawet zrobilam pasztet. to nie było takie trudne... może i tym razem sie uda... dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger