Tarta pieczarkowa

  Na kolację chcę Wam polecić pożywną tartę pieczarkową :) My bardzo lubimy tarty - te na słodko i te na słono :) Zarówno pieczarkowa tarta na zimno, jak i na ciepło, jest bardzo smaczna, soczysta i łatwa w przyrządzeniu.


  • 4 łyżki wody
  • 125 g masła
  • 250 g mąki
  • szczypta soli
Masło pokroić na kawałki, z mąką, solą i wodą zagnieść na gładkie ciasto. Wyłożyć nim dno i brzegi formy na tartę. Wstawić formę do lodówki na 1 godzinę. 

  • 750  pieczarek
  • 2 łyżki soku z cytryny
Pieczarki oczyścić i pokroić na mniejsze cząstki, skropić sokiem z cytryny. Formę wyjąć z lodówki, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch groch albo fasolę. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, zdjąć papier z nasionami. 
  • 4 jajka
  • 75 g startego żółtego sera
  • 200 g śmietanki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z serem i śmietanką, dodać pianę z białek i czosnek. Pieczarki ułożyć na upieczonym spodzie, polać jajeczno-serową masą i piec w 200 stopniach 40 minut. Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie.... i już zgłodniałam :)))))))

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger