Świąteczne przygotowania z Sunflower - zakwas buraczany na wigilijny barszcz

 Wigilijne zupy to najczęściej grzybowa, rybna, no i oczywiście barszcz z uszkami. U nas ten ostatni króluje na stole już od wielu lat. Próbowałam przekonać moją rodzinkę do grzybowej i rybnej, ale się nie udało :) A jeśli barszcz to tylko na domowym zakwasie. Teraz jest właśnie odpowiedni moment, żeby go przygotować, by w Wigilię cieszyć się jego niesamowitym smakiem.


  • 1 kg buraków
  • mała główka czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka kminku
  • przegotowana letnia woda
Buraki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę - wkładamy do słoja. Czosnek obieramy i każdy ząbek kroimy w plastry. Dodajemy do buraków wraz z kminkiem, solą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim. Wszystko zalewamy letnią, przegotowaną wodą, aby na 2 cm przykryła buraki - mieszamy, zakrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Każdego dnia mieszamy drewnianą łyżką. Po tygodniu przelewamy przez gęste sito, wlewamy do butelek i przechowujemy w chłodnym miejscu. I gotowe - polecam, satysfakcja gwarantowana.

2 komentarze:

  1. a wiesz, że ja nigdy nie robiłam własnego zakwasu ....chyba czas to zmienić.
    a czy sól morską można zastąpić zwykła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ oczywiście że może być ;)

      Usuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger