Świąteczne przygotowania z Sunflower - piernik długo dojrzewający :)

 Zapraszam Was dziś na drugi post z serii "Świąteczne przygotowania z Sunflower". Do Świąt zostało pięć tygodni z kawałkiem, jest to więc najbardziej odpowiedni czas na przygotowanie ciasta piernikowego. Ciasto to musi "dojrzewać" co najmniej 4 tygodnie, w jego przypadku im dłużej tym lepiej. Ja trzymam w lodówce od 4 do 5 tygodni. Można z niego upiec tradycyjny piernik przekładany marmoladą i oblany czekoladą, ale również pierniczki. Wykonanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu dlatego zachęcam Was do zrobienia - obiecuję nie zawiedziecie się. 

  • 500 g miodu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 250 g masła
Miód, masło i cukier roztopić w garnku na wolnym ogniu i pozostawić do ostygnięcia.
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki mleka
Sodę dokładnie wymieszać w mleku do całkowitego rozpuszczenia.
  • 1 kg mąki
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 40 g przyprawy do piernika 
Składniki włożyć do miski, dodać mleko z sodą oraz miód z cukrem i masłem. Wszystko dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. 


Przykryć lnianą ściereczką i wstawić na dolną półkę lodówki na 4 tygodnie. Po tym czasie można piec pierniczki w 160 stopniach około 10 minut.

3 komentarze:

  1. Kurczaczki już pierniczki .... jak ten czas pędzi.....
    nim się obejrzymy już trzeba będzie choinkę ubierać,
    u mnie ozdoby szydełkowe się produkują
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. No właśnie!
    Trzeba się brać za pieczenie pierniczków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj kupiłam 2 litry miodu. W wolnej chwili zabieram się za piernik :)

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger