Kulki bananowo-kokosowe
Jeśli potrzebujecie pewnej odmiany. Chcecie zasmakować czegoś słodkiego, ale niekoniecznie tęsknicie za tradycyjnym ciachem - te bananowo-kokosowe kulki będą dla Was :) Przyjemnie słodkie, z wyczuwalnym bananowym smakiem, delikatne i aromatyczne :)
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Banana obrać i rozgnieść widelcem, tak aby powstała papka - wlać sok z cytryny i dokładnie rozmieszać - doda on aromatu, wyostrzy smak i sprawi, że banan nie ciemnieje.
- 200 g mąki
- 100 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą.
- 75 g miękkiego masła
- 75 g brązowego cukru
Masło utrzeć z cukrem na białą masę i dodawać po łyżce mus bananowy - cały czas ucierając.
- 60 g twarogu
- 1 jajko
- kilka kropel zapachu rumowego
Do masy dodajemy partiami twaróg, jajko i aromat rumowy - cały czas ucierając. Następnie mąkę, z proszkiem, imbirem, solą i płatkami - zagniatamy ciasto. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut. Po upieczeniu studzimy i już możemy delektować się aromatycznymi, bananowymi pysznościami :)
Justynko ale pyszności i do tego kokosowe :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńBanana w zapiekanych słodkościach uwielbiam, a poza tym aromat podczas pieczenia dają nieziemski :)