Kulki bananowo-kokosowe

  Jeśli potrzebujecie pewnej odmiany. Chcecie zasmakować czegoś słodkiego, ale niekoniecznie tęsknicie za tradycyjnym ciachem - te bananowo-kokosowe kulki będą dla Was :) Przyjemnie słodkie, z wyczuwalnym bananowym smakiem, delikatne i aromatyczne :)

  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
Banana obrać i rozgnieść widelcem, tak aby powstała papka - wlać sok z cytryny i dokładnie rozmieszać - doda on aromatu, wyostrzy smak i sprawi, że banan nie ciemnieje.

  • 200 g mąki
  • 100 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą. 

  • 75 g miękkiego masła
  • 75 g brązowego cukru
Masło utrzeć z cukrem na białą masę i dodawać po łyżce mus bananowy - cały czas ucierając.
  • 60 g twarogu
  • 1 jajko
  • kilka kropel zapachu rumowego
Do masy dodajemy partiami twaróg, jajko i aromat rumowy - cały czas ucierając. Następnie mąkę, z proszkiem, imbirem, solą i płatkami - zagniatamy ciasto. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut. Po upieczeniu studzimy i już możemy delektować się aromatycznymi, bananowymi pysznościami :)

2 komentarze:

  1. Justynko ale pyszności i do tego kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł :)
    Banana w zapiekanych słodkościach uwielbiam, a poza tym aromat podczas pieczenia dają nieziemski :)

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger