Morele marynowane

  Szaleństwo morelowe :) Tym razem marynowane - cudowne do przeróżnych dań, podawanych zarówno na zimno, jak i na gorąco, mięsa oraz wątróbki :) Zalewa z dodatkiem przypraw korzennych i miodu nadaje im niepowtarzalnego, kuszącego smaku. 


2 kg moreli
2 szklanki octu winnego
1 szklanka wody przegotowanej
100 g cukru
100 g miodu
10 goździków
kawałek cynamonu
łyżeczka kardamonu
40 g soli
Umyte morele wrzucamy na 2 minuty do wrzątku wyjmujemy na sito, przelewamy zimną wodą, osączamy i drylujemy. Wodę zagotowujemy z cukrem, solą, goździkami, cynamonem i kardamonem. Gotujemy pod przykryciem 10 minut na małym ogniu, dodajemy ocet i miód - zagotowujemy. Połówki moreli układamy ciasno w słoiczkach. Marynatę przecedzamy i zalewamy nią morele. Szczelnie zamykamy.


2 komentarze:

  1. Wyglądają niezwykle apetycznie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Już czuję ich niesamowity aromat :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger