Modra kapusta w słoiku

 Modra kapusta w słoiku często gości na naszym stole. Jest ona świetnym dodatkiem go mięska. Zamknięta w słoiku cieszy smakiem gdy tylko najdzie nas ochota.  Smaczna, zdrowa i w pięknym kolorze.


  • 3 kg czerwonej kapusty
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 3 liście laurowy
  • 6 ziaren pieprzu

Kapustę szatkujemy, przesypujemy solą i odstawiamy na kilka godziny. Odlewamy powstały sok.


Do dużego garnka wlewamy wodę, olej, ocet, wsypujemy cukier, dodajemy liście laurowy i pieprz. Zagotujemy zalewę i dodajemy odsączoną kapustę. Gotujemy ją około 15 minut. Po tym czasie przekładamy do czystych i wyparzonych słoików.


Pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 20 minut.

4 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis. Lubię taką kapustę, ale przyznam, że nigdy sama nie robiłam. Zawsze kupowałam. Domowej roboty jest z pewnością dużo lepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię ale nigdy w słoje nie kładę. Gorzej, że w domu niespecjalnie lubią czerwoną kapustę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W piekarniku nigdy nie pasteryzowałam...
    Czy tak tradycyjnie słoiki do wody i w garnku też można?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ oczywiście że można :) Ja pasteryzuję w piekarniku z czystego lenistwa - przyznaję się bez bicia ;)

      Usuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger