Zrazy z karkówki z pikantnym farszem

  Moja dzisiejsza propozycja na niedzielny lub uroczysty obiad to zrazy :) Tradycyjne zrazy są z wołowiny a te "karkówkowe" to ich tańsza wersja :) Wersja jest tańsza, co nie znaczy, że mniej smaczna. Poza tym zrazy z karkówki o wiele szybciej się przygotowuje. Oszczędzacie więc zarówno czas, jak i pieniądze :)


  • ok. 1,5 kg karkówki
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • 3 grzyby suszone
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w grube plastry, rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz:
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 ogórki kiszone
  • 5 pieczarek
  • cebula
  • 100 g ulubionej szynki
  • 3 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 łyżka ostrego ketchupu
Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę, mieszamy z musztardą i ketchupem, doprawiamy solą i pieprzem - smak powinien być bardzo wyrazisty :)

Farsz wykładamy na plastry mięsa, zawijamy ścisłe roladki i spinamy wykałaczkami. Obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony na oleju. Usmażone zrazy przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, dodajemy grzyby, ziele, listek, pieprz i sól. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodać ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku. Gotowe :)

2 komentarze:

  1. zjadłabym takie zraziki :) już nie pamiętam kiedy robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja właśnie tak w ramach przypomnienia :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger