Szaszłyki z pikantnymi klopsikami

    Po nocnej burzy, trochę się ochłodziło i od razu zachciało mi się grilla. Najszybciej to jakaś kiełbaska, albo kaszanka z kapustą kiszoną, ale chciałam czegoś innego. Zapraszam na szaszłyki z klopsikami. Podstawą do szaszłyków są pikantne klopsiki, poza tym dodajecie to co lubicie. 
 
na grilla

  • 500 g mięsa mielonego (dowolnego)
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • 2 łyżki masła
  • zioła prowansalskie
  • curry
  • sól
  • pieprz 
  • chilli
Dodatkowo ( u mnie):
  • por 
  • papryka
  • cukinia
  • 200 g boczku wędzonego
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle. Do mięsa mielonego dodać jajko, sól pieprz, curry, chilli, zioła prowansalskie, czosnek i cebulę. Dokładnie wyrobić mięso i uformować małe pulpeciki. 
Boczek, por, paprykę, cukinię kroimy na 2 cm kawałki. Nadziewamy naprzemiennie z pulpecikami na patyki do szaszłyków. 

na grilla
Układamy na tacce aluminiowej i opiekamy po 5 minut z każdej strony. I gotowe :) 

z grilla

Jeśli używacie patyków do szaszłyków namoczcie je wcześniej w zimnej wodzie, nie będą się przypalały :)

na grilla

2 komentarze:

  1. Fajny pomysł z tymi pulpecikami, chętnie spróbuję. U nas dalej ukrop i ani kropli deszczu!
    Cieplutko pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuniu u nas niby pada, czekam i czekam na deszcz z utęsknieniem :) Myślę, że szaszłykami się nie rozczarujesz, polecam :)

      Usuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger