Placki z młodych ziemniaków z sosem ziołowym

     Ojojoj :) Wieje, pada, brrrr aż strach z domu wyjść :) A za mną od kilku dni "chodzą" placki ziemniaczane :) W moim rodzinnym domu jedliśmy je po prostu z cukrem i inaczej sobie nie wyobrażałam. Moi znajomi z południa Polski pytali, jak można jeść ziemniaki na słodko - co kraj to obyczaj :) Z czasem zaczęłam sama eksperymentować. Dziś przedstawiam Wam jeden z ulubionych przepisów :)

z młodych ziemniaków

  • 1 kg obranych młodych ziemniaków
  • jajko 
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • natka pietruszki 
  • sól, pieprz - do smaku
  • olej do smażenia
Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce o średnich oczkach. Do ziemniaczanej masy dodać jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Smażymy na oleju, aż do zarumienienia :) 
A teraz sos, który najlepiej zrobić wcześniej by przeszedł smakami leżakując w lodówce :)
  • po dwie gałązki: mięty, bazylii, oregano, pietruszki, koperku, szczypiorku
  • duże opakowanie jogurtu naturalnego - gęstego - mój miał być, ale nie był :)
  • 6 łyżek majonezu
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz


Zioła umyć, osuszyć, posiekać. Majonez rozmieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła. Włożyć do lodówki. Sos smakuje świetnie do przeróżnych sałatek.
Świeżo usmażone placki przed podaniem polać sosem. Smacznego :)

z młodych ziemniaków


z młodych ziemniaków

6 komentarzy:

  1. Kocham placki ziemniaczane, z nowych w tym roku jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wierzę Elu, że jeszcze będzie okazja ;)

      Usuń
  2. PLACKI ZIEMNIACZANE UWIELBIAM,ALE Z SOSIKIEM TAKIM JESZCZE NIE PRÓBOWAŁAM-MUSZĄ BYĆ PYSZNE.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są Kasiu , potwierdzają to dzieciaki, najsurowsi krytycy kulinarni ;)

      Usuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger