Ciasto z kremem "karpatkowym" i truskawkami

 Uwielbiam krem "karpatkowy" :) Jest obłędnie waniliowy, maślany, puszysty i rozpływający się w ustach. W związku z tym, że z Karpatką nie jestem zaprzyjaźniona - kiedyś wyszły mi góry Stołowe i się zniechęciłam :) Stosuję ten krem do innych ciast, rogalików i rurek :) Tym razem postanowiłam zrobić biszkopcik z kremem "karpatkowym" i truskawkami :)


 Biszkopt:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka utrzeć z cukrem i dodawać powoli mąkę przesianą i zmieszaną z proszkiem. Piec 30 minut w 180 st.


Krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 300 g miękkiego masła 
  • miąższ z połowy laski wanilii
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 szklanki mleka zagotować z cukrem i wanilią. W miseczce dokładnie rozmieszać szklankę mleka z mąką i żółtkami. Dodawać powoli gorące mleko szybko mieszając - można użyć miksera. Do gorącego mleka dodawać powoli masę z miseczki szybko mieszając. Podgrzewać aż budyń zgęstnieje stale mieszając. Budyń ostudzić. Miękkie masło utrzeć i po łyżce dodawać zimny budyń cały czas ucierając. 

Przygotować dwie galaretki truskawkowe wg przepisu.
Truskawki umyć, odszypułkować i  pokroić na cztery. Na biszkopt założyć kołnierz, skropić go wodą z cytryną i cukrem, wyłożyć krem i wstawić do lodówki. Na wierzch wyłożyć truskawki i zalać gęstniejącą galaretką. 


4 komentarze:

  1. Witaj Justynko. Dawno nie byłam u Ciebie. Ciasto wygląda bardzo pysznie/Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że zajrzałaś Weroniko :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. jedno z najlepszych ciast na ta porę roku ;-)

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger