Ciasto porzeczkowe pod kołderką

      Wczoraj zerwane porzeczki jeszcze wydaje się, że pachną słońcem - cudownie :) Ciasto, które Wam dziś proponuję rozpływa się w ustach i jest czarująco słodko-kwaśne :) Do kawki lub filiżanki herbaty smakuje wyśmienicie :) 

beza

Ciasto:
400 g mąki
250 g masła
2/3 szklanki cukru
1 jajko
szczypta soli

Mąkę przesiewamy i siekamy w masłem. Dodajemy cukier, jajko, szczyptę soli i zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 

Kołderka:
400 g porzeczek czerwonych
100 g porzeczek czarnych
5 łyżek wiórków kokosowych
4 białka
szklanka cukru
szczypta soli
Porzeczki myjemy, osuszamy i obrywamy. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę na sztywno. dodajemy małymi partiami cukier cały czas ubijając. Kiedy beza będzie gładka i lśniąca dodajemy wiórki i delikatnie mieszamy. 

Blachę wykładamy papierem. Ciastem wykładamy spód i brzegi blachy. Ciasto nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 20-25 minut - ciasto musi być dobrze podpieczone. Do bezy dodajemy porzeczki, delikatnie mieszamy i wykładamy bezę na ciasto. Wkładamy do piekarnika na 20 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, pokroić na porcje, zrobić kawę lub herbatę i delektować się tym cudownym słodko-kwaśnym duetem.

beza

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Małgosiu i uwierz mi na słowo, jeśli oczywiście lubisz słodko-kwaśne smaki będzie zachwycona ;) Polecam :)

      Usuń
  2. Pyszne! Powiedz jak, wyślę zdjęcie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, najlepiej na FB na https://www.facebook.com/SunflowerWWolnejChwili

      Usuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger